Årsbästa 2011

Postat: december 22, 2011 av doomionista i Årsbästa
Etiketter:, , , , , , , , ,

Det är dags att summera 2011, ett på många sätt mediokert år som ju ändå burit på några guldklimpar. Det är födelseår för både Doomionista, Doomlobbyn och den organisation både bloggen och twittret bara är högljudda kamporgan för, Svenska Doomfrämjandet. Så på många sätt får vi ändå räkna 2011 som år noll. Nästa år kör vi ut hipsters, medelåldersrockare och popsnören på landet för att bygga en damm. Men 2011 avslutar vi inte med brott mot mänskligheten utan att summera de bästa skivor som krälade ur tjärpölen och lortade ner finrummet i år.

Jag är inte mycket för att motivera mina beslut, eller rangordna dem. Ni får vara glada att jag öser ur ymnighetshornet och förser er med doom, sludge och stoner av högsta kvalitet.

Signo Rojo – Promo Album

Blekingesludge av riktigt hög kvalitet. Det är tunga riff, massiv ljudvägg och ursinnig sång. Jonas Nilsson har ett sånt uppgivet raseri i rösten emellanåt att jag omedelbart förälskade mig i rödtecknarna.

Pyramido – Salt

Södra Sverige är fertil mylla för riktigt tung jävla sludge. Även skåne levererade en toppenplatta 2011 i och med Pyramidos ”Salt”. Skötarn har även han en sällsamt rå pipa som gör Pyramido extremt lyssningsvärde i gränslandet mellan tung doom och svartnad sludge.

Graveyard – Hisingen Blues

Att säga att 2011 var Graveyards år vore att underdriva. Vart hän de än gått har göteborgarna hyllats som spjutspetsen på den våg av 70-talig satansrock som vällt över oss detta oherrans år 2011. Gott så, inte nog med att Graveyard har ett sjujävla sväng, de har verkligen gjort det mjuka, varma och fuzziga ljudet till sitt.

Black Pyramid – II

Det är ju typiskt, man hittar ett band man gillar, som släpper en riktigt jävla bra platta 2011 och de följer upp den med en compilation och att splittras, eller så splittrades de inte och släpper plattan II nästa år. Vad fan är upp med det, som anglofilerna säger… internet ljuger mig rätt upp i skepparkransen. Black Pyramid är som Matt Pikes karriär ihoprullad i en liten boll och slagen till en homerun. Ena stunden låter de precis lika awesome som Sleep för att i nästa tangera High on Fire. Oavsett om de finns i 2012, om skivan släpps 2012 eller om antikosmos bara sväljer oss alla och inget av det här längre spelar någon roll så är II en sjujävla bra platta.

Yob – Atma

Det vore svårt att inte ta upp den här plattan, även om den ligger på både iDoom och Evilrobotics årsbästalistor. Den är helt enkelt så bra och så tung.

Uncle Acid and the Deadbeats – Blood Lust

2011 års trend var helt klart återkomsten av sjuttiotalet på bred front. Det var också året som termen OSBM eller (occult satanic biker metal) myntades av Getvargarna. Vi i doomfrämjandet approves, det är en utmärkt term för att beskriva Uncle Acid and the Deadbeats med, så varför inte? Det här är skivan för dig som gillar Ghost, men tycker det känns lite för smutsigt att lyssna på blackmetal-pop designat av en reklambyrå. (Yes, I went there)

Sourvein – Black Fangs

Riktig sludge spelar man givetvis söder om Mason-Dixon-linjen, och kommer man dessutom från Cape Fear så har jag fan inget att tillägga. Sourvein är grymma och Black Fangs platsar på 2011 års topplista, hands down.

Orchid – Capricorn

Visst är det tråkigt att Black Sabbath inte släpper plattor som på sjuttiotalet längre? Om de väl får ur sig något så är det inte lika awesome som man hade hoppats. Det är därför San Franciscos eget Orchid finns. För att påminna oss om hur riktigt jävla bra proto-doom låter även 2011.

Blood Ceremony – Living with the Ancients

Getvargarna har visat sig vara en utmärkt bekantskap som både på blogg och via twitter försett mig med utmärkta influenser. Blood Ceremony hade jag aldrig hört före Getvarg S rapporterade från konsert i Köpenhamn. Men jävlar vad det låter bra. Bandet befinner sig någon stans mellan OSBM och Folkrock i Jethro Tulls och Fairport Conventions anda… bara tyngre, fetare och mer sataniskt majestätiskt. AliaO’Briens röst är kuslig och påminner om Jex Thoth en hel del.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s