#Doomkalendern, Lucka 14

Postat: december 14, 2012 av doomionista i Doomkalendern 2012
Etiketter:,

Hänger ni med än? I så fall kan jag meddela att idag är datumet för abdikerandet av Suomen kuningaskuntas siste konung (tillika förste btw), Veinö I (född Friederich Karl von Hessen-Kassel, eventuellt var planen istället att han skulle kalla sig Karl I, wikipedia är aningen vagt på den punkten på de språk jag någorlunda behärskar). Hans regim var även med kungamått rätt kort, han valdes av parlamentet den 9 oktober 1918 och avsade sig tronen två månader och fem dagar senare, utan att någonsin satt sin fot i sitt kungadöme, då en tyskättad kung inte var direkt på modet efter första världskriget.

Kungariket finland skulle överleva under en imponerande succession regenter och premiärministrar ytterligare ett par månader och Finland antog en republikansk författning 17 Juli 1919.

Så, idag får bli en finsk lucka. Det finns många orsaker till detta. Finland är en oerhört stark doomnation och det finska musikaliska självförtroendet behöver lite kärlek då de enda band genomsnittsmedborgaren kan nämna från Finland är Boomfunk MC’s, Lordi och HIM.

Jess and the Ancient Ones rider i framkanten av vågen med ockult lättpop med psykedeliska inslag. Likt Blood Ceremony, Uncle Acid and the Deadbeats och svenska exempel som Year of the Goat är det i sig inte särskilt brutalt. Men det är ett varmt sjuttiotaligt ljud med intrikata arrangemang. Temat är dessutom lovecraftianskt, vilket en gammal Cthulhu-nörd som jag har svårt att inte fångas av. Sulphur Giants är från självbetitlade debutsplattan som släpptes på Svart Records i början på året, vilket ju bara det är en anledning till att uppmärksamma den.

För alla som älskar Jex Thoth, Blood Ceremony och Devils Blood är Jess and the Ancient Ones ett välkommet tillskott i genren.

kommentarer
  1. Jarno skriver:

    Jag tycker att det här är så jävla dåligt.

    Det är en Nightwish-version av psykadelisk rock och det suger ju. ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s