#Doomkalendern, Lucka 19

Postat: december 19, 2012 av doomionista i Doomkalendern 2012
Etiketter:,

Det var ungefär den 19:e december 1820 som valskeppet Essex besättning äntligen nådde land efter att ha drivit på det öppna havet i nästan en månad. Skeppet sänktes av en gigantisk kaskelotval som rammade Essex. De överlevande som kom till Henderson Island gjorde snabbt slut på öns dricksvatten och matresurser och tvingades efter en vecka åter igen sätta segel för att ta sig till bebodda trakter. Resan visade sig vara katastrofal och besättningen tvingades till kannibalism för att överleva. Hela berättelsen finns att läsa i förstestyrman Owen Chases bok med det korta och smidiga namnet ”Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex”. Den här boken inspirerade Herman Melville att skriva Moby Dick, vilket i sin tur inspirerade en kvartett tyskar till att ta sig namnet Ahab och ge ut den oslagbara nautiska funeraldoomplattan ”The Call of the Wretched Sea” 2006.

Tre år kom uppföljaren, the Divinity of Oceans, som den här gången baserade sig på boken som inspirerat Melville. Cirkeln var sluten.

Coffin i låttiteln var Owen Coffin, kusin till Essex kapten och den man som drog den svarta fläcken när besättningen lottade vem som skulle dö för att de övriga skulle få äta. Erbjuden av kapten Pollard att slippa undan ödet svarade Coffin: ”No, I like my lot as well as any other.” varvid man drog lott om vem som skulle skjuta honom.

Det var ett hårt liv på de sju haven på den tid skeppen var av trä och männen av järn, som klyschan går.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s