#Doomkalendern, Lucka 21

Postat: december 21, 2012 av doomionista i Doomkalendern 2012
Etiketter:,

Det är dags att vi talar om orsaken till varför vi firar jul. Alltså inte den där påhittade snickarkillen från Nasaret, utan den riktiga anledningen. Idag infaller midvintersolståndet och efter att ända sen höstdagjämningen ha kämpat i motvind segrar nu ljuset och solen pånyttföds. I Iran föddes Mitra den 25:e december. I det förkristna sameland offrade man en vit honren för att fira solgudinnan Beaivis återkomst. Romarna firade såväl Saturnalia som Sol Invictus och den iranske importguden Mithras. Vikingarna offrade, festade och slogs för att fira solens återkomst. Sen fick Konstantin sin vision, In Hoc Signo Vinces och allt det där. Plötsligt behövde en annan gud få komma till och eftersom folket inte ville sluta fira Saturnalia så var det bara att assimilera. Motstånd var sannerligen futilt, för att prata med borgerna.

Samma sak återupprepades här uppe. Olof Skötkonung, eller nån annan… historiska källor tycks peka lite som de vill, kunde helt enkelt inte låta bli och helt plötsligt var det inte okej att blota, supa och slåss längre utan man skulle snällt sitta i kyrkan och lyssna på någon fomme som talte latin. Det måste ha varit en riktig kioskvältare på sin tid, men som ni vet… ”Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum” som Pratchett parafraserade Roosevelt. Den som har kungamakten och svärden på sin sida kan bestämma vad folket ska lyssna på.

Jag är inte fullt så mäktig, men jag bestämmer att idag ska ni lyssna på Dragged Into Sunlight. En Blackened Death/Doom-kvartett (för att täcka in så mycket som möjligt) från Liverpool. Mörkret är över och vi släpas nu in i solljuset. Bra för de som lider av D-vitaminbrist, dåligt för vampyrer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s