Doomlobbyn Lyssnar På: Sista rakan rakt ner i galenskapen

Postat: februari 22, 2013 av doomionista i Doomlobbyn lyssnar på
Etiketter:,

Nio timmar och tjugosex minuter in i The Descent of Man kraschade min youtube-ström igår. Dags att ta hand om sista raksträckan och gå i mål med projektet. Riffet som bröts mitt i var skapligt sweet så det är lätt att börja.

Det tar inte lång tid innan det blir till något ännu tyngre, basen kommer in och lägger sitt dova tryck till gitarrens malande riffande. Det är hypnotiskt och ännu en av de där stunderna då man inser precis varför man har suttit och lyssnat på all denna jävla rundgång. The Descent of Man handlar om att försätta sig i ett sinnestillstånd, att plåga sig igenom långa och utdragna partier av lyssnarfientlighet för att belönas med riffen, kära söta herren satan, riffen!

Man hinner precis formulera föregående tanke så går klockan över nio timmar och trettio minuter och ytterligare ett riff läggs på ljudbilden. Det är det här Sabazius gör så bra, som en sorts dronekraut arbetar de ofta med små variationer på temat. Lägg till en liten slinga här, ändra ackordföljden bara en aning där, förändra tempot med ett kvarts BPM bara. Det är kompositioner som tar sin tid att sätta sig in i. Men om man har uthålligheten så blir den upplevda belöningen oerhörd.

Med en sjättedels timme kvar till 10.00.00 börjar gitarren mala ett entonigt tuggande. Det pågår ett par minuter och sen skönjer jag en ny struktur som tar form. Det är fortfarande malande monotont men emellanåt sticker gitarren in avvikande toner. Precis när man lärt sig känna igen sekvensen byts den ut och över tid muterar det till oigenkännelighet. Tonföljden är nästan atonal i sin ickeintuitivitet.

Plötsligt är det mindre än en timme kvar, riffet tonar bort och gitarren försvinner, kvar ligger basen och trummorna sakta uttonande. Det känns på något oroande vis som det kan vara rundgång på väg.

I min twitterfeed har det blivit något av en kult runt klippet. @doomsdaysjesus meddelar att han är färdiglyssnad och blir gratulerad av @sabaziusdoom vilket är ett coolt engagemang från ett band ändå. Några är mätta på allt tjat, några orkade ta sig tjugo minuter in i låten. Några har avföljt mig.

Den fruktade rundgången uteblir. Istället kommer ett nytt megatungt riff och mal på stadigt ökande i volym på väg mot någon sorts crescendo.

Problemet med att försöka stream of conciousness-skriva medan man lyssnar på The Descent of Man är dubbelt. För det första är ditt medvetande bara halvvägs med, det sticker iväg hela tiden eftersom sådan är låtens natur. För det andra vet du att så fort du skrivit klart en mening så byts det där riffet du trodde skulle pågå i en timme ut mot rundgång, eller så byts rundgången du just klagade på ut mot ett riff. Trots att all musik är monton, utdragen och känns evighetslång händer det grejer i låten hela tiden. Det är ett vansinnesprojekt, det är mer performance art än musik men samtidigt är det inte helt utan genialitet. För den som har tålamodet (eller bara bokstavskombinationen) för att ge sig in i musiken och lyssna under ett par timmar oavbrutet så är detta faktiskt något av ett mästerverk.

De sista 30 minuterna förflyter med en enastånde hastighet. Sista kvarten är oerhört mäktig och när det sista ackordet ringer ut känner jag en märklig tomhet. Och en önskan om att lyssna på låten igen. Förmodligen är det stockholmssyndrom.

Skulle jag rekommendera någon att göra om det här?

Well… bara om man är villig att gå hela vägen. Jag är ärligt talat osäker på om riffen (om än bra) skulle hålla på egen hand utan att du investerade den tid som krävs. Vill du lyssna på Sabazius finns det lättare och bättre ingångar. Den som är sugen på att köra ett stycke på måfå och meddela om det håller är välkommen. Men för mig gäller hela eller inget. Jag tror dessutom att jag delade upp det på lite för många sessioner. Ju färre desto mäktigare blir känslan när ett förlösande parti kommer.

Men på det hela taget?

Jag
Ångrar
Inte
Ett
JÄVLA
DUGG!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s