Doomkalendern 2013, Lucka 15

Postat: december 15, 2013 av doomionista i Doomkalendern 2013
Etiketter:,

Lovecraftveckan rullar obönhörligen mot sitt slut. Det vore synd att säga att kategorin ”band som inspirerats av Lovecrafts mythos” på något vis är uttömd. Den gamle skräckmästaren lever i allra högsta grad hos hårdrockens anhängare. Från de som bara gillar skräckfilm till de som i desperation över en meningslös existens läser Simons Necronomicon som om den vore a) på något vis relaterad till Lovecraft eller b) i den minsta grad grundad i verkligheten.

Över hela världen hittar du Lovecrafts diciplar. Från den svenske skräckförfattaren Anders Fager, vars böcker om svenska kulter tillbedjandes de gamla gudarna jag varmt rekommenderar, till argentinska funeraldoombandet Fungoid Stream.

I dagens lucka blir det dock japansk proggpsych.

 

Ningen-Isu betyder ungefär ”den mänskliga stolen” och är titeln på en av författaren Edogawa Rampos noveller. Bandet som har varit produktiva sedan 1989 har släppt ett flertal album, de flesta med titlar inspirerade av Rampo. Men ett flertal låtar är också inspirerade av Lovecraft, som Dunwich Horror ovan, och At the Mountains of Madness nedan. (Låtarna är borttagna från Youtube, så klart. Nedan istället en låt om ”Färg bortom tid och rum”. Ovan dock en ny länk till ダンウィッチの怪 (Dunwich no Kai ) )

 

Historien om hur Ningen-Isu kämpar på i motvind, relativt okända ens bland den japanska hårdrockpubliken för att plötsligt få internationell uppmärksamhet efter ett trettio minuters gig på Ozzfest Japan är värd att läsa.

 

Det här sista stycket heter ungefär ”House of Rivalry” om man nu ska tro Google Translate. Det är defintivt punkigare och ösigare än de mer psykedeliska lovecraftlåtarna, och lite out of scope för en lovecraftvecka kanske men det vore synd och skam att beröva er möjligheten att se hur de bägge samurajklädda strängbändarna och sångarna Kenichi Suzuki (den skallige med basen) och Shinji Wajima (Revisorn med Gibson SG:n) röjer runt.

Annonser
kommentarer
  1. […] att jag på senare tiden har haft lite dålig koll på Japan, om vi bortser från Ningen-Isu som ju fick en hel lucka 2013 och de obligatorium som kommer dyka upp lite längre ner i texten, så det här blir lite en resa i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s