Doomkalendern 2013, Lucka 23

Postat: december 23, 2013 av doomionista i Doomkalendern 2013
Etiketter:, , , , , ,

Vi måste prata, inte om Black Metal… det gör Tony Ernst redan. Men om Holland.

Den som blir överraskad över att Holland har en av Europas starkaste stonerscener har liksom inte förstått exakt vad Stonergenren, eller för den delen Holland, handlar om. De har så att säga alla förutsättningarna där.

Vi börjar med Toner Low som slängt ur sig monton, riffstark och slö musik sedan 1998. Tredje fullängdaren med det spännande och fantasirika namnet ”Toner Low III” släpptes i år och är ett skolboksexempel på hur stoner ska skötas. Ni kan så klart köpa den på Bandcamp.

Lite rockigare och snabbare, med en doft av Southern är Bong Breaker, vars självbetitlade demo från 2012 också den finns på Bandcamp.

 

Att klimatet är gynnsamt ser man tydligt på hur många doom- och stonerfestivaler landet kan stoltsera med. Som givetvis Roadburn, men också Dutch Doom Days och Dornrecht Doom Days.

 

Förra året splittrades dessvärre Heavy Lord, men de är värda att nämnas här. Både för sin tunga musik och för sina fula Blackmetal-bolag-skivomslag. Stevens röst är vare sig traditionellt stoner eller helt lätt att lära sig gilla, men jag tycker nog att den sitter som en handske på Heavy Lords riffest.

 

Rymden och stoners är en match made, så att säga, in heaven. Givetvis ger det upphov till band med olika former av rymdfararteman.

 

Stone Oak Cosmonaut är ett bandnamn som bara kan komma från en musikgenre, om man säger så.

Avslutningsvis lämnar jag er med ett liveklipp från Gröningens egna stonersludgekungar Herder, på Roadburnfestivalen så klart.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s