Doomkalendern 2015 – Lucka 6

Postat: december 6, 2014 av doomionista i Doomkalendern 2014
Etiketter:,

Den alltid lika hedersamme @thegreatnausea ville ha Kina. Han ville ha andra saker med, men vi kanske kommer till dem senare. Kina är en vansinnigt expansiv scen och eftersom jag bara idag blev uppmärksammade på kinesiska Pest Productions (inte att förväxla med rumänska Pest Records) bandcamp så kör vi på det stora landet i Öst. Det har gått väldigt snabbt sen hur det spirande musiklivet i Beijing skildrades i dokumentären Beijing Bubbles från 2005. Numera finns flera av de mer obskyra subgenrerna ordentligt representerade och bolag som Pest tar inte bara fram egna talanger utan ger även ut skivor med band från hela världen.

Först ut i vår sinologiska utflykt, och signade på Pest Productions, är black/doom/dark-ambient/folk-projektet ËDÏËH.

Ëdïëh är ett sånt där projekt som extremmetallvärlden kokar över av. Nio fullängdare, fyra demos, två EP:s och en split med Original Sin/Evil Soul (原罪) sen starten 2005. Allt producerat av en ensam individ med artistnamnet T (eller Borkr eller Keinviik som han heter i andra av sina projekt). Men låt er inte luras av att Ëdïëh är ett soloprojekt. Det mesta jag hört so far med bandet är av riktigt hög kvalitet. Lite utav ett kinesiskt Panopticon skulle det kanske gå att säga, även om det är en orimligt hög ribba att sätta för någon.

Om vi lämnar svartmetallens och soloprojektens tassemarker en kort sväng och tar en titt på vad jag nog tycker är Kinas bästa sludgeband, sorgligt nedlagda Hong Kong-gänget med det krångliga namnet Discombobulation:

Som vanligt är det svårt att hitta mer information om dem annat än att bandet är splittrat, att de är från Hong Kong och att de en gång i tiden tyckte det var en bra idé med en MySpace-sida. Men ta och lyssna på en låt till och säg om ni inte tycker det ändå är väl så bra som mycket annan sludge/post-stoner som ni hör från väst idag?

Vi stannar i Hong Kong eftersom Molten Lava Death Massage kommer därifrån och spelar någon sorts brötig action-stoner.

Givetvis måste jag visa er grejer som inte låter som de lika gärna kunde komma från Finnspång eller Newark-on-Trent. Fu Xi (伏羲) spelar atomsfärisk folkdoom med traditionella kinesiska toner och inslag av strupsång. Om du nu prompt ska lyssna på etnometall så är det detta du ska lyssna på.

På tal om tradintionella instrument så bör du givetvis ge Tengger Cavalry en chans. De är förmodligen de mest kända bland de kinesiska svartfolkmetallarna. Men de är också duktiga musiker, välproducerade och skapar en intressant mix mellan västerländsk metal och kinesisk/mongolisk folkmusik.

Det får vara allt för den här gången, men kom ihåg att ta en titt på Pest Productions bandcamp och lyssna på lite av de kinesiska banden som ni hittar där. Till exempel Zuriaake är väl värda att ge en lyssning eller två.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s