Doomkalendern 2014 – Lucka 10

Postat: december 10, 2014 av doomionista i Doomkalendern 2014
Etiketter:

Ett annat önskat temaämne (ni får gärna höra av er till mig via twitter eller här på hemsidan om ni har egna önskningar för teman ni vill se i kalendern) var Sci-Fi-doom. Rymden är kanske inte det vanligaste temat för doomband (se gårdagens lucka) men vi gör ett försök att botanisera lite ändå.

Först ut ett strålande exempel på vad som kallas space-rock. Här exemplifierat av amerikanerna Farflung, även om givetvis Monster Magnet och Hawkwind hade varit utmärkta och mer kända exempel.

Jag såg Farflung på Roadburn 2012 och det var ett galet jävla tryck i den spelningen. Spacerock är kanske lite glättigare än vad de flesta tänker på när de tänker på doom dock. Å andra sidan får väl Roadburn (trots en och annan tveksam bokning senaste åren) få räknas som en sorts kvalitetsstämpel.

Men jag går raskt vidare. För den som kan sin Gene Wolfe känns nog bandnamnet Shadow of the Torturer igen, det är namnet på första boken i Wolfes Book of the New sun. En berättelse om en framtid där vår sol svalnar och jorden är överöst med monument från tidigare eror och vraken från återvända rymdskepp används som byggmaterial för rent medeltida byggnadsverk.

SotT spelar tungt och ödesmättat om möjligen inte vrålande nyskapande. Ett typexempel på standard-doom helt enkelt.

Så nästa band på vår lista då. Vad kan ett stonerband som har ordet ”Spell” ha att göra med Science Fiction?

Om vi bortser från Sam J Lundwalls, trots att han får anses som en av våra främsta auktoriteter på området, tes att all fantasy bara är en sub-genre av Science Fiction så är Spelljammer faktiskt namnet på ett av de märkligare Dungeons and Dragons-tillbehören. Ett kampanjuniversum där man reste mellan världar på någon sorts kosmiska segelfartyg. Tänk er Disneys ”Skattkammarplaneten” fast med orcher (som hette Scro i Spelljammer). Det är oklart för mig om Spelljammer-killarna verkligen är riktigt hard core D&D-nördar eller om de bara tog ett namn som lät coolt. Hur som helst är de ännu ett i raden av riktigt bra svenska stonerband som vi ska vara stolta över.


Ni trodde inte jag hade tänkt utelämna Ufomammut va? De italienska psychmästarna har ju ett namn som nästan förpliktigar ett inkluderande i dessa sammanhang, och om vi änd är inne på riktigt rymdiga namn. VI har ju Göteborgarna som är döpta efter Mr Rymd himself.

Vi avrundar med brittiska Shebrew som skrivit en låt om reptiloiderna. Ni vet de där rymdödlorna som David Icke predikar har rymt från inspelningen av V och infiltrerat världens ledning via brittiska kungahuset?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s