Doomkalendern 2014 – Lucka 21

Postat: december 21, 2014 av doomionista i Doomkalendern 2014, Sabazius
Etiketter:

Okej, idag blir det inte så många låtar. Men det är för att Sabazius har börjat släppa Dithyramb, ett set om fyra EP:s med deras tolkning av hyllningshymnen till guden Dionysus. I det antika Athen sjöngs en dithyramb av upp till femtio män eller pojkar som dansade i cirkelformation, enligt vissa källor utklädda tills satyrer. Uppförandena handlade ofta om någon händelse ur Dionysi liv eller var bara allmäna hyllningar till vin och fruktbarhet.

Sabazius dithyramb är uppdelad på fyra delar och första delen (Zagreus) släpptes i går, vid midnatt brittisk tid. Zagreus är ett namn som i grekisk mytologi ofta är synonymt med Dionysus. I brottstycken som överlevt från den försvunna Alkmaiōnis så omnämns Zagreus tillsammans med ”Härskarinnan Jorden” (Gaia) som ”ställda ovan alla andra gudar”. Den traditionella grekiska mytologin hävdar dock att Zagreus är son till Zeus och Persephone.

Zagreus är en jägargud och intressant nog är också ordet för en jägare som fångar sitt byte levande ”zagreus” på ioniska är ”en grop för fångst av levande djur” en zagre

Ungraren Károly Kerényi (en gigant på området modern forskning kring grekisk mytologi) har gjort kopplingen mellan Zagreus och Dionysus via dionysiska riter där smådjur slits sönder och deras kött slukas rått ”inte som en del av den grekiska dionysiska religionen, utan snarare som en överlveande rest av en förhistorisk rit.”

Jag är ingen hellenofil, så det där var vad jag snabbt kunnat läsa på mig på Wikipedia ur dagen för att sätta Dithyramb I: Zagreus i ett sammanhang åt er.

Hur är det som Sabazius-sång då? Well, det är inte The Descent of Man direkt. Mer i stil med Devotional songs, även om Zagreus klockar in på i sammanhanget mjäkiga 43 minuter. Som vanligt med Sabazius får du bäst payoff om du bara sitter och lyssnar koncentrerat på musiken och låter den skölja över dig. Långsamma blytunga riff glider in och ur varandra som kolliderande kontinentalplattor.

De återstående tre styckena ur Dithyramb kommer att släppas en om dagen fram till Julafton. Doomtomten kommer tidigt, men tar lång tid på sig.

Jag inser att Sabazius inte är musik för alla. Men för den som verkligen kan hänge sig åt musik i långa sjok är de nog min främsta rekommendation. Att plötsligt känna gåshuden på armarna när Her Crimson Lotus Feet lyfter är en uppenbarelse alla doomälskare förtjänar att uppleva.

Jag kan knappt bärga mig inför att del två släpps i kväll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s