Doomkalendern 2014 – Lucka 22

Postat: december 22, 2014 av doomionista i Uncategorized

Okej, vi börjar närma oss slutet på årets resa och vilken resa det har varit. Vi har besökt exotiska länder, vi har lyssnat på märkliga covers och vi har försökt hitta sci-fi-doom. Idag tänkte jag mig att vi tar en titt på Island.

Det givna vi tänker på när det gäller Island och hårdrock är väl vikingarock som Skálmöld och att islänningarna tydligen gillar urlakad kommersiell black metal så mycket att de döpt delar av sin geografi efter Dimmu Borgir.

Men det är inte därför vi är här…

Den isländska hårdrocksscenen börjar redan 1973 med att ett gäng glada vikingaättlingar åker till Köpenhamn för att spela in sin debutskiva 1.LP.

En rätt så skaplig historia för den som gillar proto-psych. Sen gick det utför. Island har alltid legat lite för långt borta och länge var Björk den enda isländska musiker någon kände till. Som tur är har det på senare år lättats upp och band som inte bara gör sig kända för grymheter mot svanar får lov att representera Island.

Sólstafir hör till det bästa den lilla vulkanön har att erbjuda om du frågar mig. Det är ofta mer melankoli än tyngd, men av genomgående hög kvalitet.

I kategorin funeral drone-stoner är det värt att ta en titt på Hylur.

Jag gillar det slöa utdragna och lite odistinkta ljudet hos Hylur. Även om det inte låter jättefantastiskt över YouTube så kan jag tänka mig att det är jävligt maffigt live.

Islands mest kända stonerband, vilket ju i och för sig inte säger jättemycket, är förmodligen Plastic Gods.

I den mer traditionella skolan av doom hittar vi Could Mourning.

Mest udda av alla isländska musikaliska företeelser måste dock Godchilla vara, satanisk stonersurf är väl det närmsta vi kan beskriva dem som. Lika delar Dick Dale och Wino. Eller… ja… mer Dick Dale faktiskt.

På fullängdaren Cosmatos har Godchilla gått mer mot traditionell doom, fortfarande bra men om du vill ha något verkligen konstigt så är det debut-EP:n Slurf som du ska kolla in.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s