Doomkalender 2014 – Lucka 24

Postat: december 24, 2014 av doomionista i Doomkalendern 2014
Etiketter:

Högtiden är här och innan klapputdelninen och den traditionsenliga backanalen läste Kaptenen givetvis baklänges ur Julevangeliet.

Syrien i ståthållare var Quirinius när hölls den och, skattskrivningen första den var det. Skattskrivas skulle världen hela att om förordning en Augustus kejsar utfärdade tiden den vid.

Det är den tiden på året då vi ska tro att en snickargosse från Nasaret föddes i ett stall i Betlehem bara för att det är opraktiskt att skattskriva någon i den stad där skatten faktiskt ska betalas. Att denna födelsedag dessutom (utan att det tycks markeras i skrifterna) sammanfaller med ockupationsmaktens Saturnalia och Dies Natalis Sol Invictus är bara en händelse.

Låt oss för julfridens skull nöja oss med att påpeka att Nytorget/Skånegatan inte var först med kulturell appropriering.

julstämningsförstöraren Brian Flemming påpekar i sin sevärda dokumentär  The God Who Wasn’t There att hela den här jesusgrejen för övrigt har misstänkta likheter med den romerska frälsargestalten Mithras.

Mithras kom ursprungligen från Indien under namnet Mitras och var i Persien under namnet Mithra en änglalik varelse som tydligen i sin egenskap som den tredje budbäraren sänts till jorden för att frälsa människorna. Det sista enligt Zoroaster, ni vet den persiske old-schoolprofeten som i allmänhet ges skulden för att ha planterat in idén om monoteism i människorna.

Mitras/Mithra/Mithras kom på sin väg till Rom att blandas ihop med den babyloniske solguden Shamash såväl som den grekiske Apollo.

Rom hade visserligen redan en solgud med ett inte helt obekant namn, Sol, som dock. Mithras avbildats festandes tillsammans med. Vilket lotsar oss tillbaka till Sol Inviktus och hans Dies Natalis (födelsedag) den 25:e december.

Elaka tungor gör gällande att när Konstantin genomdrev sitt projekt att konvertera sitt rike till den tidigare förföljda monoteistiska sekten så gällde det att appropriera skiten ur de befintliga uppskattade festdagarna, och därför utfärdades dekret att Jesus föddes just den 25:e december.

Att man har en solfestival runt midvintersolståndet var inget unikt för romarna förresten. Även här uppe firade vi solens återkomst, enligt vissa källor genom att tända eld på ett vagnshjul och rulla det ner för en backe som en symbol för solens brinnande hjul som rullade över himlavalvet, sedan urminnes tider har den skolfesten som ni givetvis vet hetat Jul eller Yule.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s