Doomkalendern 2015 – Lucka 3

Postat: december 3, 2015 av doomionista i Doomkalendern 2015
Etiketter:,

December har gått till sin tredje dag, andra advent är bara tre dagar borta. Julpyntet hänger tungt över nejden och helt utan hjälp av kloning, tveksamma vetenskapsmän eller mystiska ”dokumentärer” på nätet så återuppväcker Doomkalendern mammuten.

Det har nu blivit dags för en djupdykning till Finlands underjordiskaste underjord och de psykedeliska skumpunkarna Steel Mammoth.

 

Steel mammoth grundades i Björneborg/Pori (Finlands tionde största stad) av undergroundcelebriteter som Ville Pirinen (också med i framför allt Seremonia) och Jussi Lethtisalo (bland annat Circle, Slussenanalys, Tractor Pulling och Pharao Overlord).

På de första tre plattorna spelade de psykedelisk stonerrock, som senare kom att bytas mot ett mer punkigt och aggressivt sound. Som en röd tråd går deras känsla för helt obegripligt konstiga musikvideos, en klar anledning till varför den här tråden innehåller så många länkar.

Se bara på den mörka ritualen från Nightmare ad Nauseam, rått och punkigt så det förslår. Notera bärplockarhjälmen, som hämtad ur något av Jodorowski. Märkliga huvudbonader kan vara lite av ett tema i det Steel Mammoth-sammanhang.

 

Eller se bara på gladpacksäventyret Torture. Det här klockar inte in som det obehagligaste jag sett i en musikvideo, men ligger ändå rätt högt på creepy-skalan.

 

Vi behöver nog också ta en titt på de olika andra projekten som Ville och Jussi medverkar i. Först ut finskspråkig psych med Seremonia.

 

Pharao Overlord kunde jag inte hitta någon video med, men det är jävligt skön instrumental groove så Doomkalendern bjuder på den här live-spelningen från sardiniska Duna Jam.

 

Sist ut, lite hederlig svensk brötrock (från mörkaste Finland) med det oerhört sexiga namnet ”Slussenanalys”.

 

Vi kan inte tala Slussenanalys utan att också nämna sångaren Esko Lönnberg och Petri Hagners film ”Man with a video camera” där Esko, om jag hänger med helt rätt, säger upp sig från sitt jobb som ventilationstekniker i Sverige och reser till Finland för att göra en dokumentär om att göra en dokumentär om bandet Circle. Eller möjligen gör han en dokumentär om att göra en dokumentär om att göra en dokumentär… det verkar lite luddigt.

Jag försökte leta efter något med Tractor Pulling, men well… sökträffarna på ”Tractor Pulling Finland band” är inte det lättaste berget att bestiga.

För den som vill veta mer om Ville Pirinen kan jag för övrigt rekommendera den här lilla intervjufilmen.

Annonser
kommentarer
  1. […] är ju ett land väl känt för doomkalenderläsaren genom band som Slussenanalys och Iron Mammoth (Förra året, i mammutveckan) men Finland är ju ett fucking ymnighetshorn att ösa jävligt solid doom, sludge och stoner […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s