Doomkalendern 2015 – Lucka 15

Postat: december 15, 2015 av doomionista i Doomkalendern 2015
Etiketter:,

Välkommen till Doomkalenderns temavecka med namn som av en eller annan anledning är att se som spexiga, olyckligt valda eller bara genuint konstiga.

För att ta fram det här temat har jag anlitat min vän och kollega Jesper, som hatar doom men älskar Doomkalendern, för att kurera utbudet. Tillvägagångssättet var så att jag presenterade en rejäl lista och lät honom välja sex band (Stöner Kebab från igår valde jag själv).

Först ut är fantastiska Sólstafir, helt enkelt för att ”solstrålar” inte är vad en tänker först på när någon säger ”doom”.

Sólstafir har en tendens till att erbjuda fantastiska videor, som den ovan till ”Lágnætti” (isländska för midnatt) regisserad av Bowen Staines. Staines, en New Hampshire-bördig skate-kille, flyttade till Island för att bli filmregissör och har där jobbat tillsammans med (förutom Sólstafir) Skáldmöld, Reykjavik! och Valdimar. Staines kärlek till den isländska kargheten skapar fantastiska videos som passar som hand i handske till Sólstafirs lågmälda men olycksbådande musik.

Sólstafir bildades i början av 1995 av de tre vännerna Aðalbjörn Tryggvason, Halldór Einarsson och Guðmundur Óli Pálmason. På de tidiga plattorna spelade bandet mer åt vikingametal och svartmetal, men från tredje plattan ”Köld” började det utkristalisera sig ett mer postrockigt sound även om den lågmälda intensiteten hos senare verk som ”Svartir Sandar” ännu inte infunnit sig.

Inför trettioårsjubileumet för Hrafn Gunnlaugsons ”Korpen Flyger” spelade Solstafir in sin egen musik till filmen och genomförde en bejublad spelning på Reykaviks internationella filmfestival med Gunnlaugson i publiken. De framförde också den musiken framför en filmduk på årets upplaga av Roadburnfestivalen.

För närvarande är det inte helt och hållet solsken i solstrålarnas läger dock, I år har en konflikt uppstått mellan Pálmason och de övriga medlemmarna. Det är inte lätt att hänga med i detaljerna, men det är olyckligt att osämja uppstått och jag blir lite nervös inför hur det ska påverka Sólstafir i framtiden.

Nog nu om isländska postrock-cowboys. I morgon blir det en förhandstitt på min årsbästalista igen. Ni som vet, kan säkerligen gissa.

Save

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s