Doomkalendern 2015 – Lucka 17

Postat: december 17, 2015 av doomionista i Doomkalendern 2015
Etiketter:,

I listan över förslagna band som min vän Jesper fick välja mellan när han kurerade veckan var klassiker som schweiziska ”Knut”, slovakiska ”Skon” och allas vår Matt Pikes ”Kalas”. Men i kategorin ”bandnamn som är olyckligt valda för eventuell svensk release” vann bandet som heter som de första femhundra mailen i en kvinnlig sportjournalists inbox.

Alltså… allvarligt… om du inte är ett svenskt punkband som släppte en singel 1978 så är ”Luder” inte ett jättebra namn.

Vilket är synd, för jag gillar Luders rätt avslappnade psykedeliska postrock. Det är fina grejer som funkar bra att sitta och jobba till. Inte påtagligt störande, lagom repetitivt och sätter dig i IT-trans rätt lätt. Det kniviga är att trycka ”Like” på deras facebooksida och på så sätt förklara för mamma och farmor att du ”gillar luder”. Det är obekvämt på samma sätt som att ha Marduks ”Fuck Me Jesus”-t-shirt på dig till lillebrors konfirmation. (Well… det kanske vore lite obekvämar när jag tänker på saken, men i samma generella härad.)

Svårigheten med att hitta information om det här bandet är mångsidig. Inte nog med att en sökning på bara bandnamnet ger tre och en kvarts miljard träffar på Flashback och SD:s diskusionsforum. Att lägga till ”band” gör det inte lättare. Luderband (eller Lüders band som de egentligen heter) är tecken på plastisk deformation i metall. (Varning för den mest ospännande video som någonsin visats på den här bloggen.)

Musikorkestern Luder bildades inför en spelning på South by South West 2006 av medlemmar från banden Slot och Five Horse Johnson. Eftersom de spelade krautrock tycks ett bandnamn på tyska ha fallit sig naturligt och valet föll på just Luder, som på tyska betyder ungefär samma sak som på svenska om än (enligt bandets tyskfödde gitarrist Phil Durr) inte fullt så entydigt.

It all actually depends on the tone of your voice when you say it, and the context. But to simplify, if you call somebody ‘a luder,’ you could be calling them dirty … or alluring.

So well.. there’s that. De kan inte ens sägas ha valt bandnamnet ovetandes.

Okej, dasgs för en kort etymologilektion. Ordet luder kommer in i de skandinaviska språken från tyskan som i sin tur troligen har fått det ifrån franskans ”leurre” (jfr engelskansk lure) och betyder ursprungligen åtel. Men får kraft som misogynt skällsord förmodligen genom sammankopplingen med billigt skämt kött. (Språkvetenskap gör under för din tro på mänskligheten.)

I morgon blir det hipstrigt.

Save

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s