Doomkalendern 2016 – Lucka 7

Postat: december 7, 2016 av doomionista i Doomkalendern 2016
Etiketter:,

Vi fortsätter på den nordiska resan. Finland är ju ett land väl känt för doomkalenderläsaren genom band som Slussenanalys och Iron Mammoth (Förra året, i mammutveckan) men Finland är ju ett fucking ymnighetshorn att ösa jävligt solid doom, sludge och stoner ur.

Helsingforstrion Centipede till exempel kom ju med en platta i år. Jag har inte hört mer än den ovan länkade låten från debuten Sarnath, men älskade självutgivna Brazen Bull när den kom för tre år sedan och tänker fortsätta att rekommendera Centipede till de som orkar lyssna.

En annan finsk höjdare är Tamperegossarna Lurk, som också kom ut med en fullängdare i år. Jag väljer något från självbetitlade debuten eftersom den slog mig med en sån jävla käftsmäll när den kom.

Givetvis, även om den doommedvetne så klart har koll på dem, så måste den här posten innehålla en låt från lovecraftianska funeraldoomkungarna Thergothon. Allt annat vore tjänstefel från min sida och skulle rendera i arga tweets sända min väg.

Thergothons musik lider lite av att de var så monumentalt före sin tid. Demon Fhtagn nagh Yog-Sothoth kom 1991 och fullängdaren Stream from the Heavens spelades in året därpå. (Den släpptes dock inte förrän två år senare när Therghothon redan splittrats.) Ljudbilden är luddig som fan, men det är tydligt hur mycket inflytande de haft på funeral-genren.

På tal om andra finska doommonument…

Självklart behöver Reverend Bizarre också vara med på ett hörn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s