Doomkalendern 2016 – Lucka 18

Postat: december 18, 2016 av doomionista i Doomkalendern 2016
Etiketter:

Vi sicksackar vilt jorden runt för att bjuda på band ni inte hört förrut. Turen har kommit till Filipinerna, den spanska ex-kolonin mest känd för diktatorshustrun Imelda Marcos skohylla och att ha förekommit USA genom att välja sin egen Trump månader i förväg.

Dahong Palay är döpta efter en legendariskt giftig filipinsk orm, de har hållit på sedan 1993 och räknas bland de etablerande banden i Filipinernas metal-scen. Ändå kan jag bara hitta en skiva utgiven med dem, Kapatiran Ng Bakal At Apoy (Talagog för ”Elden och stålets brödraskap”) från 1996. Live verkar vara deras grej. Musiken skulle jag beskriva som någon sorts heavy metal möter tidig powerdoom.

 

Vi tar ett blad från den boken och kör vidare med Phillipine Violators, ett punkband från manilla som hållit på med sin grej sedan 1984.

 

Filipinerna är inte bara powerdoom och punk, det finns skapligt kompetent blackened thrash också. För de som till äventyrs inte har koll på svartthrash så avgörs kompetens i hur mycket spik som sitter fast i sångaren. Jojo Book skulle kunna göra en igelkott avundsjuk. Det är dessutom ganska bra om ni frågar mig.

 

Raskt skuttar vi vidare till något av Filipinernas Panthera, groove metal är en skum genre som kan innehålla lite vad som helst måste jag säga.

 

Sången är grym, riffen är solida men låtstrukturen känns som någon knaprat affe medan de skrev. Breaksen känns för mig som de är all over the place.

På tal om breaks all over the place, är det inte dags att vi lyssnar in oss på lite riktigt teknisk powermetal?

 

Gud, jag har aldrig sett så många strängar på ett och samma ställe. Jag gillar growlandet från han gitaristen med de sju sparsmakade strängarna, men annars är det här som att snubbla in i replokalen för de fyra hårdrockarna på musikgymnasiet.

Vi drar in på något lite råare.

 

Arcadia kör en ganska okej metalcore. Jag tycker bandet är roligast för att en av grundarna hette Bjorn och hans ersättare på gitarr heter Rommel. Tower of Doom, som trots det lovande namnet tyck ha väldigt lite doom i stallet är ett skivbolag och inspelningsstudio i Quezon City (en av de storstäder som utgör Manila-regionen). De har en hel del riviga grejer och deras Youtube-kanal är en bra utgångspunkt för den som vill höra filipinsk metal.

Sist ut… lite blandad sludge.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s