Doomkalendern 2016 – Lucka 23

Postat: december 23, 2016 av doomionista i Doomkalendern 2016
Etiketter:,

Nu när det bara är en dag kvar till jul sitter jag i svärföräldrarnas vardagsrum och försöker slåss mot autocorrects försök att skriva en helt annan bloggpost än den jag tänkt. Eftersom gårdagen ägnades åt ett ynka band som dessutom på sin höjd är tveksamt är det väl inte mer än rätt att vi går söder om den demilitariserade zonen idag?

Kalpa, bildade 1996 i Seoul, har själva hävdat att de är Sydkoreas första Black metal-band. Numera är de dessutom ett typiskt soloband då Bak Jonghwan (eller Black Candle som han kallar sig) har kickat ut alla andra medlemmar.  Å andra sidan tycks han ha gjort det mesta av jobbet på bandts enda fullängdare, The Path of the Eternal Years från 2002, så kanske det inte är någon större förlust.

 

Jag har länge varit skeptisk till Sydkorea som metalnation, ett land av emo-slashcore och disabled-emo-Black metal. Men det kan nog bero på att när jag senast djupdök i den lokala scenen så fanns inte Gonguri, redigt bra livshatarsludge.

Däremot lät rätt mycket så här…

 

En kan ju tycka att ett land där ”A Doom” bokstavligen betyder ”Mörker” borde kunna leverera utan att blanda ihop gothic metal med k-pop. Men det är väl kulturmörker de avser. Desto gladare blev jag av att upptäcka nästa band.

 

Black Medicine låter som Black Sabbath hade låtit om de kopplat Ozzys röst genom en Lemmy-effektpedal och sedan en redig distpedal och jag menar det som den högsta formen av komplimang.

Ännu ett av de koreanska hoppen, om än med oklar framtid för närvarande då trummisen Hwang Dae-Geon dog i en bilolycka förra året, är Bullet Ant.

 

Bullet Ant spelade solid och groovig stoner som funkar bra att zona ut till, innan Dae-Geons död hann de med att spela in en Split med Smoking Barrels (inte Ska-bandet)

 

Ännu ett band som gett mig hoppet om Sydkorea som ett land att räkna med musikaliskt. Ingen Core, ingen lustig frisyr, ingen krabba. Bara groove och monotoni.

 

Det finns mer att höra från Sydkorea, men jag tycker vi avslutar som vi började. Med lite rejäl jävla blackrens.

 

Aek Gwi, 厄鬼 (Självmordsspöke) på originalspråk, är ett typiskt trve soloprojekt med en kille som inte vill avslöja sin identitet och hatar alla andra band från hemlandet. Black Metal-idealet med andra ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s