Doomkalendern 2017 – Lucka 22

Postat: december 22, 2017 av doomionista i Doomkalendern 2017
Etiketter:,

Låt oss återvända till metal från länder som inte är de gamla vanliga misstänkta ett tag.

Demogoroth Satanum är Sowetos äldsta (och såvitt jag vet) enda Black Metal-band. De låter (när de inte är inspelade live under ett rep som här ovan) faktiskt skapligt bra. Men det är svårt att inte vilja köra det här underbara liveklippet bara för att visa på hur enormt jävla universellt metal har blivit. Extra svenskepoäng för gitarristens Dark Funeral-t-shirt. (Oklart om trummisens beppemössa räknas dock.)

Demogoroth Satanum är vid det här laget ganska väl kända. De har varit med i Sam Dunn’s Metal Journeys och Edward Banchs utmärka bok Heavy Metal Africa: Life, Passion, and Heavy Metal in the Forgotten Continent.

Men de är fortfarande värda att nämna, sydafrikas metal-scen är extremt segregerad. Inte egentligen av rasistiska skäl (under Apartheid-eran var metal ett förbjudet uttryckssätt som förtrycktes av regimen… tänk som om Hem&Skola och Alan Rubin hade haft regeringens och polismyndighetens öra till 100%… och många av de äldre sydafrikanska banden har sina rötter i anti-apartheid-rörelsen.) men på grund av att metal ses som musik för vita. Demogoroth Satanum ses i Soweto som ett vitt band för de spelar vit musik.

För mig är det här en väldigt viktig del av vad metal handlar om, de skolades inte in i metal, de upptäckte det. Musiken grep tag om deras själar och släppte inte taget. De lärde sig själva att spela medan de utforskade och de gjorde musiken till sin egen. Fuckin’ awesome om en anglicism tillåts mig.

För den nyfikne kan jag rekommendera några av de artiklar som skrivits om bandet. Till exempel i Forbes eller i Hypefresh.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s